Anpassad flygpsykologisk lämplighetsprövning

Anpassad flygpsykologisk lämplighetsprövning krävs antingen som förkunskapskrav eller antagningskrav till flygskolornas integrerade trafikflygarutbildningar i Sverige. En del flygskolor har det som krav också för sina privata flygutbildningar. Läs mer på de olika flygskolornas hemsidor för att se vilka förkunskaps- och antagningskrav som gäller för att söka till respektive utbildning och skola.

Flygpsykologisk lämplighetsprövning är alltså inte detsamma som testning av psykisk ohälsa som numera ingår i Medical klass 1. I den flygpsykologiska lämplighetsprövniningen testas kognitiva och operativa kapaciteter som t.ex. spatial förmåga och perception, medan bedömningen av psykisk hälsa är en screening och utvärdering av psykiatriska tillstånd.

Information om hur du går tillväga för att bli pilot finns oftast på flygskolornas hemsidor. Här hittar du länkar till olika flygskolor.

Boka tid
Här kan du boka tid för Anpassad flygpsykologisk lämplighetsprövning.

JUST NU HAR VI TYVÄRR INTE MÖJLIGHET ATT BOKA IN NÅGRA NYA TIDER FÖR FLYGPSYKOLOGISK LÄMPLIGHETSPRÖVNING. VI UPPDATERAR UNDER VÅREN!


Tyvärr har vi inte möjlighet att ta samtal per telefon. Om du har några frågor som du inte hittar svar på här, så maila oss på info@siap.se så kontaktar vi dig. Läs dock igenom informationen på den här sidan noggrant först, det mesta du behöver veta inför testningen finns samlat här.

Du kan också lyssna på Pilotpodden, där avsnitt 6 handlar om flygpsykologiska lämplighetstestningar - Lyssna här

Kostnad
Kostnad för anpassad flygpsykologisk lämplighetsprövning är 7.500 kr inklusive moms. 


Hur går det till?
Testdagen börjar klockan 09.00 och du kan räkna med att vara klar senast 17.00. Dagen inleds med ett batteri skriftliga tester inom områden som logik, spatial förmåga, perception och arbetsminne. Samtliga skriftliga test tar ca 1,5 timme. Därefter träffar du enskilt någon av våra psykologer och gör två operativa test på datorn. Här testas bland annat simultankapacitet, spatialitet och stresstålighet. Avslutningsvis genomförs en intervju, och du får också direkt feedback på hur det gått för dig inom olika områden under testdagen och om du är godkänd eller ej. Vi rekommenderar att du då för lite anteckningar om den feedback du får. Om det är så att du inte får godkänt på testen men kanske skulle vilja pröva igen längre fram är det bra att veta vilka områden du behöver förbättra. I genomsnitt är det ca 65% som blir godkända på lämplighetstesten.

Det kommer att vara ett antal pauser under dagen med tid att äta lunch. 

Till testdagen vill vi att du tar med kopia av insättningsuppgift (eller kunna visa skärmdump), kopia av slutbetyg från gymnasiet (om du har det) samt legitimation. 

Tänkt på att vara ute i god tid, testningarna börjar kl 9 prick (och det går inte att komma in försent eftersom alla test är på tid och fordrar hög koncentration) så var gärna där en liten stund i förväg.

Adress
Testningarna äger rum på kontorshotellet Regus i Stockholm som ligger på Olof Palmes gata 29 (plan 8), nära Stockholm Centalstation/T-centralen. För resväg och tidtabeller se SL.se. Det kan vara svårt att få parkeringsplats i närheten, så om du kommer med bil rekommenderar vi att du tar god tid på dig.

Intyg
Cirka en vecka efter testtillfället får du per post hem ditt intyg för Anpassat flygpsykologiskt lämplighetstest för ansökan till yrkeshögskolans trafikflygar- och helikopterutbildningar hos de olika utbildningsarrangörerna (TFHS, OSM och SPU). Intyget är giltigt 5 år efter testdatum hos de flesta flygskolor i Sverige. På intyget är det enbart graderingen godkänd eller ej godkänd som syns, och det är därför viktigt att du själv för anteckningar om dina resultat under den muntliga feedbacken. 

Avbokning
Med anledning av att vi har ett stort söktryck till våra testdagar vill vi be dig att boka av i god tid om du av någon anledning skulle få förhinder. På så sätt kan vi fylla på med dem som står på kö och väntar på plats de olika datumen. Din anmälan är bindande i och med att du bokat plats via länken ovan. Avbokning måste ske senast 2 veckor innan testdagen, annars debiteras fullt belopp. Vid tidigare avbokning återbetalas hela beloppet utom en administrationsavgift på 200kr.